V súlade so svojimi záväzkami k ochrane prírody priemyselný developer zasadil popri jednej z najvyťaženejších pražských dopravných tepien a parku P3 Prague D1 už takmer tisíc stromov. Po konzultáciách s oddelením životného prostredia v Říčanoch P3 dokonca asistovala pri výstavbe ochranného biotopu. Okrem pestovania miestnej vegetácie sa úsilie sústredilo aj na vyčistenie dna neďalekého riečneho ramena a vysadenie popínavých rastlín okolo plota parku, ktoré poslúžia ako zvuková bariéra.


Prírodu chránime a pomáhame jej

„Vždy sme sa snažili robiť maximum pre to, aby naše parky a ich okolie mali prírodný charakter. V P3 parkoch v Českej republike preto určite neuvidíte japonské sakury, ktoré sú síce nádherné, ale v zariadení na pražskej periférii svoje miesto nemajú. V uzavretom parku nebudeme vysádzať ani stromové aleje, pretože by cez ne nikto nemohol chodiť na prechádzky a nikomu by nerobili radosť,“ vysvetľuje Tomáš Kubín, stavebný riaditeľ P3 pre strednú a východnú Európu.

Vďaka zodpovednému prístupu P3 často robieva veci nad rámec požiadaviek vyplývajúcich zo zákona a konzultuje ich s miestnymi komunitami a samosprávami. Príkladom takéhoto riešenia je aj P3 park pri diaľnici D11, kde dostalo v mnohých veciach slovo oddelenie životného prostredia a obyvatelia okolitých obcí, vďaka čomu vznikla aj včelnica s niekoľkými úľmi. „Myšlienka včelnice sa nám na začiatku veľmi páčila, ale v budúcnosti namiesto toho zrejme radšej podporíme miestnych včelárov. Treba si na rovinu priznať, že včelnice nie sú najsilnejšou stránkou P3,“ dodáva Kubín. Čo však určite je silnou stránkou P3, je inštalovanie nových technológií v skladoch. „V parku P3 Prague D11 chystáme tzv. Ekolab, kde budeme testovať rôzne riešenia na podporu trvalo udržateľného rastu určené na implementáciu do našich skladov,“ vysvetľuje Kubín. Po dokončení parku sa plánuje bohatá výsadba zelene na zlepšenie jeho vonkajšieho vzhľadu. P3 v súčasnosti testuje možnosti použitia popínavých rastlín na pokrytie fasád budov.


A nezabúdame ani na motýle ...

Ďalšou jedinečnou charakteristikou parku P3 Prague D11 je jeho nekonvenčná koncepcia zelených plôch. Po dokončení stavebných prác vysadíme na otvorených plochách motýliu lúku. Takáto lúka, ktorá sa kosí len dvakrát ročne, je vytvorená zo zmesi tráv a lúčnych kvetov, a preto poskytuje ideálne útočisko motýľom, pričom okolitému areálu dodáva prírodný vzhľad.

Z ekologického dizajnu viacerých priemyselných parkov P3 majú prospech aj ich okolité komunity. Napríklad pozemky v okolí P3 Prague D8, kde sme vybudovali polder, dokážu pri záplavách zadržať až 40 000 m3 vody. Polder chráni park aj priľahlé obce. Podobne funguje aj systém zádržných a absorpčných nádrží v blízkosti parku P3 v Lovosiciach, ktorý pri výdatných dažďoch umožňuje vode vsiakať sa priamo do pôdy. Zároveň bol so skladmi v parku vybudovaný aj násyp. V budúcnosti sa plánuje jeho osadenie rastlinami, vďaka čomu zariadenie splynie s okolitou krajinou.