Global Comapct vyzýva podniky, aby upravili svoje stratégie a prevádzky podľa 10 univerzálnych princípov, ktoré sa dotýkajú oblasti ľudských práv, práce, životného prostredia a protikorupčného správania. Zároveň od spoločností vyžaduje, aby prijali strategické opatrenia na podporu dosiahnutia spoločenských cieľov, ako napríklad 17 cieľov udržateľného rozvoja OSN, s dôrazom na spoluprácu a inováciu.

Ako účastník tejto iniciatívy bude P3 predkladať ročnú správu o udržateľnosti, kde podrobne opíše svoj príspevok k udržateľnému rozvoju, zaznamená činnosť v oblasti životného prostredia za predchádzajúci rok, zlepšenie za posledné obdobiea plány do budúcnosti.

P3, jedna z environmentálne najuvedomelejších spoločností podnikajúcich v odvetví výstavby logistických nehnuteľností v Európe, má množstvo budov v portfóliu s certifikátom BREEAM „veľmi dobrý“. V súčasnosti v spoločnosti prebieha proces nastavovania série kľúčových cieľov, voči ktorým bude P3 merať a zaznamenávať svoj pokrok ako účastník iniciatívy Compact.

Patrí sem aj dôraz na trvalé umiestňovanie P3 v top 5 % v oblasti energetickej účinnosti a prevádzkových nákladov v porovnaní so štandardom v odvetví. Okrem toho P3 vyvíja platformu, ktorá jej umožní vyjadriť všetky náklady na projektovanie, výstavbu a prevádzku v eurách a zároveň v emisiách skleníkových plynov. Dôvodom tejto zmeny je, aby projekčný tím P3 a jej zákazníci mohli prijímať informované rozhodnutia o skutočných a environmentálnych nákladoch na stavebné materiály a techniku, vybavenie a procesy. Často sa totiž stáva, že niečo veľmi lacné môže byť aj veľmi škodlivé pre životné prostredie.

Ian Worboys, generálny riaditeľ P3: „P3 považuje podpísanie iniciatívy Global Compact OSN za významný krok. Dávame ním jasne najavo, že berieme vážne tento záväzok k udržateľnosti, ktorý sa už dlhé roky snažíme začleňovať do našich korporátnych postupov. Sme zrejme prvým developerom pôsobiacim v oblasti skladov na svete, ktorý sa stal aktívnym účastníkom iniciatívy OSN Global Compact, a chceme naďalej zostať lídrom v odvetví. Budeme sa snažiť vytvárať trvalo udržateľný podnikateľský model, ktorý budú môcť nasledovať aj ostatní. To, že sme účastníkom tejto iniciatívy, bude mať veľký dopad aj na našu stratégiu spoločensky zodpovedného podnikania. Ďalej sa budeme zameriavať predovšetkým na líderstvo, ciele v oblasti životného prostredia a vzdelávania, aby sme napĺňali Ciele udržateľného rozvoja OSN.“

P3 a trvalá udržateľnosť
Interný tím pre trvalo udržateľné riešenia v P3 zabezpečuje, aby sa pri výstavbe skladov ďalšej generácie dodržiavali najvyššie štandardy, aby nehnuteľnosti nielen spĺňali, ale dokonca presahovali prísne európske kritériá pri vplyve na životné prostredie a prinášali reálne prevádzkové úspory klientom, najmä prostredníctvom zníženej spotreby energie a vody.

P3 používa odborný prístup k projektovaniu a dodávaniu udržateľných budov:

1. Energetické simulácie budovy
Počas všetkých projekčných fáz sa používa 3D softvérový model na výpočet spotreby energie navrhovaného skladu, takže rozhodnutia sa robia na základe vypočítaných údajov. Tento proces prebieha od počiatočnej fázy projektovania (napr. pohľad na orientáciu budovy vzhľadom na slnko, prevládajúci smer vetra, atď.) až po neskoršie fázy projektovania, kedy treba dohodnúť špecifické aspekty projektu (napr. typ zasklievania, tienenia, vykurovania, vetrania a klimatizácie, atď.).

2. Hodnotenie životnosti
Analýza známa aj ako analýza cradle to grave (od kolísky po hrob) nám pomáha získavať informácie o vplyvoch stavebných materiálov na životné prostredie a o konečnej spotrebe energie. Sem patria aj priame emisie (napr. CO2 vytvorený spaľovaním zemného plynu), zviazaná (sivá) energia (spotrebovaná energia a emisie spôsobené počas výroby produktu), vyčerpanie nerastných zásob (napr. ťažba vzácnych nerastov), vyčerpanie vody (voda potrebná na stavebné materiály) a iné vplyvy. Tieto informácie sú rozhodujúce pre všetky spoločnosti, ktoré chcú prijímať informované a zodpovedné rozhodnutia z pohľadu trvalej udržateľnosti projektov.

3. Fanger rating
Táto analýza je založená na posudzovaní tepelného komfortu nájomníkov v každej miestnosti. Zohľadňuje kombináciu teploty okolitého vzduchu, vyžarovanej teploty, vlhkosti, rýchlosti vzduchu a okrem toho monitoruje, či je priestor pohodlný na prácu. I keď je ťažké získať absolútne hodnotenie komfortu, pri projektovaní zohráva veľmi významnú rolu a starostlivo sa zvažuje.

Príklady environmentálne najústretovejších budov P3:

P3 Mszczonów, Poľsko
Sklad Build-to-Suit (postavený podľa špecifikácií nájomcu) s rozlohou 46 230 m2 pre IDL má LED osvetlenie, PIR vzduchotesné opláštenie, technológiu šetriacu vodu a solárny ohrev vody. Bol navrhnutý tak, aby prinášal úspory až do 1 806 ton CO2 ročne a zníženie prevádzkových nákladov až do 154 000€ ročne.

P3 Praha D8, Česká republika
Nový sklad Build-to-Suit s rozlohou 60 000 m2 pre VF Corporation so známkou BREEAM „veľmi dobrý“ má svetlíky, ktoré poskytujú prirodzené svetlo, úsporné osvetlenie vo vnútri skladu a vonkajšie LED osvetlenie, špeciálny systém vykurovania, vetrania a klimatizácie a špeciálnu tepelnú izoláciu.

V rámci procesu výstavby sa špeciálne zvažovala ochrana životného prostredia. Neďaleko skladu bol vybudovaný rybník pre divú zver a obojživelníkov, ktorý poskytuje ideálne podmienky pre prirodzenú flóru a faunu, vrátane hmyzu a drobných zvierat.

P3 Bukurešť, Rumunsko
K technologickým riešeniam v novom logistickom hube Carrefouru s rozlohou 81 000 m2 patrí LED osvetlenie, riadenie zásobovania vodou, energeticky účinné opláštenie (vzduchotesné v chladiarenskom objekte), a komplexný systém riadenia budovy.

P3 Niedersachsenpark, Nemecko
Sklad novej generácie s rozlohou 20 000 m2 pre dcérsku spoločnosť skupiny PSA Peugeot Citroën Germany GmbH. Budova má konštrukčné strešné nosníky z laminovaného dreva, energeticky účinné opláštenie, inteligentné osvetlenie, solárny ohrev vody a miesta na nabíjanie elektromobilov.

P3 Błonie park, Poľsko
Sklad 16 obsahuje nasledujúce prvky „šité na mieru“ pre individuálnych klientov:
  • brány do chladiarenských objektov majú väčšiu hrúbku a systém DOBO na zvýšenie vzduchotesnosti budovy a minimalizáciu spotreby energie na chladenie/mrazenie,
  • ďalšia izolácia strechy a systémy na spätné získavanie tepla,
  • dolné vrstvy stropných dosiek obsahujú glykol a opätovne využívajú teplo, ktoré vygenerujú chladiace jednotky,
  • systém LED osvetlenia v sklade riadi systém DALI a je vybavený ďalšími snímačmi naprogramovanými na maximalizáciu účinnosti.

P3 Bratislava D2 park, Slovensko
Nové zariadenie s rozlohou 16 490 m2 pre PTG Slovakia s prvkami environmentálnej udržateľnosti, ku ktorým patria: snímače na úsporu vody, dvojstupňové splachovanie, systém na zachytávanie dažďovej vody, izolované opláštenie podľa noriem EÚ, vlastný transformátor pre záložný generátor, vnútorné a vonkajšie LED osvetlenie. Okrem toho je sklad vykurovaný odpadovým teplom – až 25 % potrieb vykurovania skladu sa pokrýva zvyškovým teplom vytvoreným kompresormi používanými na plnenie pneumatík v rámci procesov PTG.

O iniciatíve OSN Global Compact
Viac o iniciatíve OSN Global Compact, Desiatich princípoch a 17 Cieľoch udržateľného rozvoja OSN nájdete na www.unglobalcompact.org.