Au trecut doar câteva săptămâni de când laboratorul Virtuplex și-a deschis ușile fizice și virtuale către lume. Laboratorul, alimentat de megafirmul digital Etnetera Group, a ales să creeze un magazin în P3 Praga Horní Počernice datorită locației sale strategice la periferia capitalei cehe, în apropiere de marile centre comerciale, de automobile și de huburile de producție. De asemenea, Virtuplex dorea spațiu. Mult spațiu. Depozitele noastre de tip Class-A oferă un fundal perfect pentru a crea aproape orice fel de experiență virtuală.




VIRTUAL ÎN REALITATE?

, împreună cu conducerea P3, co-proprietarii Virtuplex, Martin Petrovický și Pavel Novak, și alte personalități, și au avut șansa să încerce pe viu această tehnologie uluitoare.

"Puteți să vă scoateți ochelarii sau să puneți setul cu cască peste ei, cum doriți", spune Martin, oferindu-mi un modul negru care arată ca un propulsor direct din Star Wars. Este destul de greu, dar datorită unui mecanism de fixare, cum este cel de pe căștile pentru biciclete, pot atașa totul în mod firesc pe capul meu, fără disconfort. El mă ajută să pun pe un rucsac, să-l prind pe creierul întregii operații - un computer personal puternic. După câteva ajustări rapide, apare o imagine clară de cristal ... și plec.



În primul rând, mă transportă într-un showroom Škoda. Există câteva canapele și birouri și, după cum vă așteptați, o mulțime de mașini Škoda de top. Colega mea s-a alăturat experienței și pot vedea un avatar cu numele ei care flutura deasupra. Pe măsură ce fac cu mâna, văd un contur al mâinii mele în fața mea; un efect fantomatic, deși foarte răcoros. Mă apropii de cea mai apropiată mașină, un negru Škoda Kodiaq. Pot deschide ușa? "Nu încă, dar lucrăm la implementarea acestei caracteristici. Dar vă puteți introduce capul în interior ", spune Petrovický.



Mă aplec și mă sprijin de carlingă. Pot vedea tabloul de bord, scaunele, pedalele și volanul la o înaltă definiție; tot ce v-ați aștepta de la o mașină reală, numai că aceasta există doar ca linii de cod care, după cum mă asigură Martin, pot fi manipulate și actualizate la atingerea unui buton în funcție de dorințele clientului. Înapoi în picioare, simt o dorință copleșitoare de a face ceva ce probabil nu ar trebui. Mă apropii încet de mașina și, în ciuda faptului că simțurile mele țipă "stop", mă îndrept spre mașină și apoi prin ea. Senzația este parcă de pe altă lume. Pieptul meu se intersectează cu acoperișul mașinii și când mă prăbușesc, mă scufund prin acoperiș și simt că stăteam direct în mașină, uitându-mă la showroom-ul virtual din jurul meu. Este distractiv. E ciudat. Îți dă o dependență minunată. Mă voi întoarce!



PULSUL COMERCIAL

Companiile pot acum să închirieze spațiu în laboratorul Virtuplex VR pentru a dezvolta produse sau, de exemplu, să lucreze la aspectul și proiectarea spațiilor fizice.

Laboratorul lucrează similar cu un studio de film, unde puteți angaja echipamentul și echipa de care aveți nevoie. "Compania pregătește în primul rând conținutul - și anume, designul mediului pe care dorește să îl testeze - și îl trimite în laborator, unde profesioniștii îl modifică pentru sistemele relevante", explică Pavel Novák.



"Majoritatea clienților vin la noi cu date 3D despre spațiul lor nou, care este de obicei furnizat de arhitect", adaugă Petrovický, CEO al Virtuplex. "Luăm aceste date și ajustăm doar puțin; putem oferi arhitectului asistență și în faza de proiectare, astfel încât rezultatul să fie cât mai utilizabil în 3D. De asemenea, dacă clientul dorește să utilizeze anumite obiecte care nu există deja în 3D, le putem proiecta. Mobila obișnuită, vasele de flori și picturile sunt disponibile în băncile de modele la prețuri moderate.

Și cât durează întregul proces? Fiecare contract este diferit, în funcție de dimensiunea clădirii, însă "dacă vă uitați la spațiul în sine și nu la materiale sau culori, este nevoie doar de câteva ore", spune Martin. "Dacă vă doriți o vizualizare cât mai reală, poate fi o zi sau două."

Un alt avantaj este că persoanele care se întalnesc în VR nu trebuie să fie fizic într-un singur loc. "Puteți avea câțiva colegi aici în sală, alți câțiva din Japonia și șeful din New York. Toți se pot vedea și auzi unii pe alții și pot interacționa în același mediu virtual ", explică Petrovický.



> Click pentru a vizualiza Virtuplex teaser video


"Avem clienți logistici. Avem clienți din retail. Avem clienți din domeniul auto. Lucrăm chiar și cu producătorii. Dar Virtuplex este primul client VR care ocupă un depozit Class-A de care am auzit vreodată. Este primul pe mai multe niveluri, nu în ultimul rând avem un client mulțumit de o clădire aproape goală!", spune Ian Worboys, CEO al P3 Logistic Parks, care prevede valoare în VR pentru clienți în domenii precum e-commerce și industria auto.

"Este incredibil unde ne duce VR-ul. O clădire de comerț electronic este o mașinărie foarte sofisticată și complicată. Îndepărtarea riscului dintr-o operațiune înainte de o investiție grea poate fi doar un plus. De asemenea, văd un număr imens de aplicații pentru industria imobiliară, cum ar fi staționare virtuală, întreținere la distanță, precum și abilități avansate de picking și put-away".



ÎN INTERIORUL LABORATORULUI DE REALITATE VIRTUALĂ

În interior, clădirea este împărțită în două secțiuni. Partea mai mică conține un bar cu scaune, o sală de conferințe complet echipată și zone de relaxare cu simulatoare de zbor. Secțiunea mai largă este dedicată testării proiectelor și spațiilor în realitatea virtuală.

"În sală, cel care testează își pune o pereche de ochelari specializați VR, cu o rezoluție de 5K, și poartă pe spate un rucsac cu un computer, astfel încât să se poată mișca liber în spațiu", explică Novák. "În cadrul experienței, utilizatorii sunt avertizați că se apropie de obstacole sau pereți, astfel încât nu există nici un risc de accidentări accidentale".

"Puteți să proiectați un apartament, o sucursală bancară sau un showroom pentru automobile pe o scală de unu la unu și să vă deplasați în interiorul acestuia", adaugă el. "Deci, puteți verifica dacă aranjamentul mobilierului, dispunerea spațiului sau plasarea întrerupătoarelor, de exemplu, sunt potrivite. Aveți, de asemenea, mai multe versiuni, astfel încât să le puteți testa pe toate și să decideți care este cel mai bine pentru dumneavoastră".

"VR oferă posibilități care taie respirația", spune Tomáš Míček, Managing Director P3 Republica Cehă. "A fost o experienta uimitoare", a spus el după ce a vizitat complexul. "Pot vedea mai multe moduri în care P3 poate folosi această tehnologie. Pentru propriile noastre scopuri de marketing, putem oferi hale clienților noștri fără a fi nevoie să se bazeze pe imagini 2D și vizualizări. Putem arăta clienților de ce suntem capabili, inclusiv faptul că putem oferi spații pentru start-up-uri în parcurile noastre. Și este, de asemenea, interesant pentru clienții noștri, care își pot modela afacerea în acest fel. Avem clienți care produc echipamente pentru lanțuri fast food, fac linii de ambalare sau tuburi. Toți își pot modela activitățile în 3D.



Primul client al laboratorului a fost Česká spořitelna, care a proiectat un nou concept pentru sucursalele băncii în realitatea virtuală. Showroom-ul virtual al Škoda Auto a fost o altă colaborare de succes.

Deși tehnologia VR este destinată în principal profesioniștilor, în viitor, start-upul nu este împotriva activităților sau experiențelor educaționale. "Nu mă refer la joc, ci la construirea de muzee virtuale, de exemplu", spune Novák. "Putem crea un mediu care nu mai există sau nu există încă. Mulțumită realității virtuale, puteți merge prin Titanic sau pe Marte".

Potețialele utilizări ale realității virtuale și augmentate în afaceri sunt literalmente infinite. Dacă ați urmărit știri din tabăra Microsoft, veți ști că au investit foarte mult în dezvoltarea ochelarilor inteligenți ai realității mixte HoloLens, care speră că vor îmbunătăți modul în care funcționează o întreagă serie de companii, de la efectuarea microchirurgiei, la modul în care comunicăm și socializăm, la felul în care probăm și cumpărăm îmbrăcăminte. În noiembrie 2018, Microsoft chiar a anunțat că pregătește HoloLens pentru luptă, adăugând tehnologie pentru căștile AR la repertoriul de arme folosite de soldații profesioniști.

Microsoft nu este singura companie care pariază pe acest tip de software. Ai auzit de Oculus Rift? Un start-up de VR, care a început cu jocurile de calculator și serviciile de comunicații VR, și au fost cumprați de Facebook în 2014 cu 2,3 miliarde de dolari. HTC Vive? Un set de căști VR dezvoltat de HTC și platforma de jocuri online Valve Corporation cu tehnologie de urmărire "la scală ". Samsung Gear, jocul VR coreean, dezvoltat acum în colaborare cu Oculus de la Facebook, își propune să aducă o experiență VR mai bună dispozitivelor mobile.



În ceea ce privește aplicațiile realității virtuale în afaceri, există mulți furnizori specializați, care acoperă cinci cazuri principale de utilizare. Să ne uităm la ele:

  1. Proiectarea și prototiparea. VR poate fi utilizat în diferite etape în timpul proiectării și prototipării, de la aspectul de bază până la fazele finale. Gândiți-vă la producția de automobile. Este mult mai puțin costisitor să construiți un model de mașină nou în cod și să schimbați o caracteristică sau o culoare apăsând un buton, decât să construiți un nou prototip de la zero.

  2. Cercetare și testare. Este simplu să testați diferite alternative. În mod tradițional, atunci când companiile au avut nevoie să optimizeze spațiul comercial, au făcut-o fizic: construirea unui model de dimensiune completă pentru a testa oamenii și pentru a-și efectua testele în timpul funcționării complete sau în timpul nopții. Cu VR, pe de altă parte, puteți experimenta până la 10 machete diferite într-o oră.

  3. Formarea. Atunci când o companie comandă o nouă linie de producție, este de obicei nevoie de câteva luni pentru a o instala. Cu toate acestea, cu VR puteți utiliza acest timp pentru a instrui personalul pentru a utiliza noul echipament sau pentru a simula scenarii neobișnuite sau periculoase.

  4. Evenimente. VR este un loc minunat de a face teambuilding, făcând posibilă "vizitarea" practic a oricărui loc de pe planetă. Între timp, arhitecții se pot inspira din locuri care altfel ar fi costisitoare de vizitat. Și inginerii mecanici își pot pune mâinile virtuale pe mașini și dispozitive care nu mai există acum.

  5. Prezentări. Imaginați-vă un producător de tramvai care vinde mai multe modele, fiecare cu un design diferit și echipamente diferite. În VR, aceștia ar putea demonstra toate aceste opțiuni clienților, inclusiv fitinguri personalizate. Și clientul ar fi să vadă noul tramvai în acțiune, pe străzile orașului unde va funcționa.

Tomáš Kubín, șeful Construcției CEE la P3, vede VR ca o modalitate puternică de a demonstra întregului potențial al unei clădiri clienților. "Ne putem imagina cum arată sălile și depozitele noastre, dar unii dintre clienții sau partenerii noștri nu sunt familiarizați cu clădirile și spațiile lor interioare", spune el. "Explorarea unei clădiri P3 în realitatea virtuală poate contribui la atenuarea riscurilor legate de dezvoltarea imobiliară, atunci când un client poate vedea și interacționa cu clădirea în spațiul virtual înainte de a pune vreodată o lopată în pământ. Pentru mine, aceasta este o mare valoare adăugată pentru luarea deciziilor".



Vedeți ce are de spus platformă tehnologică Verge despre HoloLens 2, cele mai recente căști VR/AR de la Microsoft.